De huisartsenzorg verandert
De huisartsenzorg verandert
Landelijk zien we een toenemende druk op de huisartsenzorgzorg. Dit komt door een tekort aan huisartsen, zorgmedewerkers en stijgende werkdruk. Om de zorgvragen goed te kunnen blijven behandelen vindt er steeds meer verschuiving van taken plaats en worden digitale mogelijkheden onderzocht. Er is veel mogelijk zolang het blijft gaan om het leveren van goede huisartsenzorg aan elke patiënt.
Uw huisartsenpraktijk is al geruime tijd gesloten voor nieuwe patiënten. Dit komt doordat ook de werkdruk in onze praktijk is toegenomen. De huisartsen hebben steeds meer niet-patiëntgebonden taken. Om goede zorg te blijven leveren werkt uw huisarts met een heel team met verschillende taken en functies.
De assistentes:
Binnen onze praktijk hebben we meerdere assistentes. De assistentes zijn goed opgeleid om patiënten te woord te staan en een goede inschatting te maken over de urgentie van uw klacht. Aan de hand van vragen proberen de assistentes aan de telefoon een duidelijk beeld te schetsen van uw situatie. Op deze manier kunnen ze zorgen voor passende zorg op het juiste moment. Zoals het maken van een afspraak bij de huisarts of bijvoorbeeld SOH.
Daarnaast zijn de assistentes opgeleid om medische verrichtingen te doen, zoals bijvoorbeeld het geven van een injectie. U kunt hiervoor een afspraak krijgen op het assistente spreekuur.
De assistentes staan in nauw contact met de huisarts en overleggen dagelijks meerdere keren.
De SOH:
In onze praktijk zijn 2 SOH’s werkzaam. SOH staat voor Spreekuur Ondersteuner Huisarts. Een SOH is assistente die daarnaast extra is opgeleid tot SOH. Als SOH mogen zij zelfstandig een aantal klachten afhandelen, zoals wondzorg, neusbloedingen. De SOH overlegd na haar spreekuur met de huisarts om de patiënten na te bespreken.
De POH-somatiek:
POH staat voor Praktijk Ondersteuner Huisarts. De praktijkondersteuner is opgeleid om de huisartsen te ondersteunen bij het monitoren van de chronische zorg. De praktijkondersteuners zien patiënten met een chronische aandoening, zoals diabetes, longziekten en hart- en vaatziekten.
De POH heeft wekelijks overleg met de huisarts om patiënten te bespreken.
In onze praktijk zijn er 3 POH-somatiek werkzaam en daarnaast is er een collega in opleiding tot POH-s.
De POH-GGZ:
De POH GGZ is een praktijkondersteuner gericht op de geestelijke gezondheid. De POH-GGZ biedt hulp bij psychische en/of sociale klachten. U kunt met diverse klachten bij hen terecht, zoals bijvoorbeeld somberheid, depressie of angstklachten. Ook voor hulp bij sociale problemen kunt u bij de POH-GGZ terecht.
Verpleegkundig specialist (VS):
Binnen onze praktijk zijn 2 verpleegkundig specialisten werkzaam. Een verpleegkundig specialist is een zeer ervaren verpleegkundige met een masteropleiding. Een verpleegkundig specialist combineert verpleegkundige behandelingen met medische behandelingen.
De verpleegkundig specialist houdt spreekuur of doet visites en werkt daarbij zelfstandig naast de huisarts.
De ene VS binnen onze praktijk richt zich meer op ouderenzorg en de verstandelijke gehandicaptenzorg, waarbij hij spreekuur houdt in onze aangesloten verzorgings- en verpleeghuizen. Daarnaast doet hij visites bij kwetsbare patiënten in de thuissituatie. Hij mag zelfstandig patiënten diagnosticeren, behandelen en begeleiden in nauwe samenwerking met onze huisartsen.
Onze andere VS richt zich meer op de reguliere huisartsenzorg. U kunt haar tegenkomen op het spreekuur. Zij mag ook zelfstandig patiënten diagnosticeren, behandelen en begeleiden. Zonodig verwijst zij u door naar een specialist. De VS werkt nauw samen met de huisarts. De VS ziet vooral patiënten vanaf 16 jaar.
Publicatiedatum: 02-12-2024